Начало Здраве Кой есенен плод е наричан „храна на боговете“?

Кой есенен плод е наричан „храна на боговете“?

круши 

Нашият сайт znai.bg няма за цел да проверява коефициентът ви за интелигентност. Но кой плод действително древните гърци наричали „храна за боговете” още преди няколко хилядолетия? Всъщност отговорът е простичък – това е крушата.

В нея се съдържа повече фруктоза, отколкото глюкоза и затова е препоръчителна при нарушения на работата на задстомашната жлеза. Често бива включвана в диетите при затлъстяване и захарен диабет. Уникалните етерични масла в нея повишават защитните сили на организма и препятстват инфекциите. Органичните й киселини подобряват процесите на храносмилането и обмяната на веществата. Йоните на калия отговарят за нормалното функциониране на сърцето и мускулите, както и за регенерацията на клетките.

Всичко останало можете да си го представите и сами, като вземете под внимание, че в крушите се съдържат витамините А, В1, В2, Е, Р, РР, С, каротин, фолиева киселина, минерални соли на желязото, мангана, йода, кобалта, медта, калия, калция и др. Плодът съдържа арбутин, който отстранява солите на тежките метали от организма на човека. Затова хората, които живеят и работят в замърсена среда, трябва да хапват поне по една круша на ден за детоксикация.

круши

Крушата е богата и на етерични масла, биологично активни вещества, които повишават защитните сили на организма, противостоят на инфекциозните заболявания, оказват противовъзпалително действие и дори се борят с депресията. В крушата има много макро- и микроелементи – както и желязо, необходимо за синтеза на здравите кръвни клетки. Консумирането на круши е подходящо при анемия, световъртеж, учестено сърцебиене, загуба на апетит, при авитаминоза, лошо зарастване на раните.

Компотите и ошафите от сушени круши са богати на тиамин, което е полезно при разстройства на стомашно-чревния тракт. Пресните круши съдържат достатъчно груби хранителни влакна, което засилва перисталтиката на червата и затова те не бива да се консумират по време на разстройство. Но затова пък при запек крушата е добре дошла!

Варените круши са полезни и при възпалителни заболявания на пикочните пътища - тази напитка повишава диурезата, действа благотворно върху пикочния мехур. При анемия е полезно всеки ден да се изяждат по две големи круши на обяд като десерт. Плодовете трябва да се обелят, меката им част да се намачка и да се смеси с 2 ч.л. мед. Крушата лекува и остър бронхит: в чаша крушов сок се излива лъжичка шипков сироп и от тази смес се пие по половин чаша три пъти на ден. Крушата помага и при екземи, ако нейната мека част системно се налага върху мястото на поражение.

круши

И така, какво сочи статистиката - една средно голяма круша съдържа 10% от дневната норма за потребление на аскорбинова киселина (витамин С). Поради успешно взаимодействие при инфекции и богато наличие на витамин С е подходяща за снемане на отоците и синините.

Меката й част съдържа ценна целулоза (под формата на пектин), което съставлява 16% от препоръчваната от специалистите дневна норма. Целулозата подпомага нормализирането на равнището на кръвната захар и подобрява храносмилането. Категорично не се препоръчва да се ядат круши на гладно обаче.

znai.bg

Запишете се за бюлетина ни, за да получавате нова информация най-бързо