Начало Здраве

Познавате ли вълшебните здравни и козметични качества на хлебната мая?

хлебна мая

Маята ни е позната от ежедневието с качеството си да подквасва хлебните изделия. Тя е съвкупност от микроскопични едноклетъчни организми, които не съдържат хлорофил. Те са известни в микробиологията като захаромицети и са от класа на гъбичките. Някои техни разновидности участват в процеса на алкохолната ферментация и изпълняват съществена роля при ферментацията на бира, вино и други напитки.

Прочети още:

Гъби с млечен сос – перфектното съчетание на витамин Д и калций!

капрезе

Или как да съчетаваме някой храни, като преобърнем досегашните си представи

Съвременната диететика отрича моноконсумацията на продуктите един по един. За да увеличим например полезния ефект на доматите, е добре да ги съчетаем със сирене, съветва доц. Байкова. Алкализиращото действие на червения зеленчук се балансира от киселинните свойства на млечния продукт. А пък витамините и минералите от доматите са идеални биокатализатори, които стимулират усвояването на калция от сиренето. Комбинацията гарантира също и засилване на действието на триптофана от сиренето, който подобрява съня.

Прочети още:

Топинамбурът – истинско находище на инулин, минерали и желязо!

топинамбур

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е известна още и като гулия, но може да я срещнете и под името йерусалимски артишок или топинамбур. Пренесена е от Северна Америка в Европа през XVII век и отначало не е предизвиквала особен възторг.

Прочети още:

4 неща, които вероятно не знаете за меда

 мед

Повечето хора обичат меда, защото е вкусен. Естественият подсладител помага за балансиране на ароматите, сгъстяване на сосове и овлажнява някои ястия, според Националния съвет по меда на САЩ. Въпреки, че е универсална готварска съставка, медът също може да предложи някои ползи за здравето. Ето още четири причини да благодарим на пчелите за този сладък нектар:

Прочети още:

4 начина да се радвате на живота си или изповедта на един будистки монах

медитация

Повечето от нас си пожелават по-прост начин на живот на някакъв следващ етап от кариерата и живота си. Не е изненада наистина, като се има предвид колко забързано може да бъде всичко, случващо се напоследък.

Когато реших да стана будистки монах, аз определено търсех по-прост начин на живот. Разбира се, гледайки назад, преценявам, че може би това е малко драстично, и не е това, което препоръчвам да се направи. Но имаше някои наистина полезни уроци на съдбата и опита, които се отнасят за тук и сега, които получих там и тогава.

Прочети още:

Ограничете телевизията, за да си помогнете в борбата със затлъстяването!

дете

Тревога - едно цяло поколение е унищожено от вредните храни и напитки!

Възрастни и деца трябва да задължително да имат свободен от телевизия ден или да ограничат гледането на не повече от два часа на ден според нови предложения за борба срещу затлъстяването.

Прочети още:

Вредно ли е да работите нощем?

нощна смяна

Уникално изследване какво всъщност се случва с вашия метоболизъм и здраве по нощните доби?

В някои професии нощната смяна е неизбежна. Има болници, които трябва да работят, самолети, които да летят и магазини, които да се поддържат отворени, тъй като ние се движим към 24 - часово общество. С внимателно планиране и малко почивка през деня, е възможно да се работи цяла нощ и да се възстановят изгубените осем часа сън през следващите дни. Някои хора дори ще ви кажат, че нямат нищо против да работят по този начин. Но може ли телата им да се приспособят напълно към работата им, подобно на часовник, обърнат наобратно? И, по-тревожният въпрос е дали нощният труд е опасен за вашето здраве?

Прочети още:

Кои са щадящите методи в кулинарното изкуство?

готвене на пара

Забелязали ли сте, че често ястията, приготвени при температури, по-високи от необходимите, влошават вкусовите си качества. Причина за това е превръщането на съдържащите се в тях мазнини в окислени и отделянето на свободни радикали и вредни за здравето съставки. Според различни школи в здравословното хранене и кулинарията, температурата и начина на приготвяне на храните са условията, на които се отдава най-голямо значение при здравословното готвене.

Прочети още:

7 безотказни причини, за да изберете кокосовата вода!

 кокосова вода

Супер ниското съдържание на калории, липсата на мазнини и повече калий от четири банана, кокосовата вода е един от най-добрите електролитни хидрататори в света. Това е спортната напитка на майката Природа и тя е точно толкова ефективна (или дори по-ефективна), отколкото която и да е карбо-електролитна напитка на пазара.

Прочети още:

Запишете се за бюлетина ни, за да получавате нова информация най-бързо