Мусака
- Категория: Нашите рецепти
- Публикувана на Събота, 06 Септември 2014 15:00
- Посещения: 1855
Едно от най-обичаните и предпочитани ястия. Ето и нашата лесна рецепта за мусака:
Необходими продукти
- 500 г. свинска кайма от плешка
- 500 г. картофи (или 5 големи)
- 1 глава лук
- 1 добре узрял домат (за повече сос)
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 яйца
- 1/2 чаена чаша настърган кашкавал (80 г.)
- олио
- около 2-3 чаени чаши вода (500 мл.)
- червен пипер
- чубрица
- сол и черен пипер
Време за заготовка: 30 минути
Време за готвене: 60 минути
Порции: 4
Загряваме малко олио в дълбок тиган (тенджера) и слагаме нарязания на дребно лук да се задуши. След около 5 минути прибавяме каймата, като бъркаме постоянно за да не остане на едри парчета. Задушаваме така още 10-15 минути и прибавяме нарязания на много дребно домат. Може да използваме и половин (към 200 г.) консерва доматен пулп. Прибавяме и подправките - чубрица, червен пипер, черен пипер и солта. Задушаваме още 5 минути като непрестанно бъркаме.
Изсипваме каймата в тавата, прибавяме нарязаните на дребно картофи и разбъркваме всичко. Добре е да използваме дълбока тава, така че да остане достатъчно място отгоре за заливката. Слагаме във фурната и печем на вентилатор на 210 °C (или 230 °C на долно и горно нагряване) докато повърхността се зачерви и картофите омекнат - около 45-60 минути.
Заливката
Разбиваме двете яйца и прибавяме киселото мляко. Разбиваме отново и прибавяме настъргания на дребно кашкавал. Заливката е готова.
Изваждаме мусаката от фурната и я заливаме с готовата смес. Връщаме я във фурната за още 10-15 минути докато заливката се зачерви. Мусаката е готова!
Най-добре е да я сервираме с кисело мляко.