Начало Нашите рецепти Крем супа от моркови

Крем супа от моркови

Един малко по-различен и здравословен вариант да си приготвим много вкусна и полезна крем супа от моркови.

Необходими продукти

  • 12 моркова или 3 чаени чаши нарязани на дребно (около 500 грама)
  • 1 картоф или 1 чаена чаша нарязан на дребно (около 150 грама)
  • ½ средно голяма глава лук
  • 8 чаени чаши вода (около 1.5 литра)
  • ½ чаена чаша прясно мляко (100 грама)
  • краве масло (ние сложихме около 50 г.)
  • хималайска сол и черен пипер на вкус

По желание

  • 1 или 2 скилидки чесън
  • магданоз
  • индийско орехче
  • джинджифил

Време за заготовка: 20 минути

Време за готвене: 50 минути

Порции: 3

Слагаме водата с малко сол (ние сложихме 2 чаени лъжички) в голяма тенджера да заври. През това време нарязваме на дребно предварително обелените и измити моркови, картофа и лука.

Когато водата заври слагаме първо морковите, лука и чесъна (можем и да ги добавяме още преди да е завряла водата). Изчакваме да се посварят за около 20 минути и прибавяме нарязания на дребно картоф. Варим още около 20 минути и сваляме от котлона за малко да поизстине.

Пасираме всичко с пасатор или с кухненски робот и прибавяме прясното мляко, маслото и подправките. Ние сложихме индийско орехче, черен пипер и джинджифил. Разбъркваме хубаво и сервираме с нарязан на ситно магданоз.

Супичката е още по-вкусна, придружена от препечени пълнозърнести или ръжени филийки с масло и шарена сол.

Полезно е да знаем

Морковите присъстват на пазара целогодишно, но те са най-сочни и вкусни през лятото. Също така знаем, че са изключително полезни и богати на каротин (провитамин А), както и на витамин С и витамин К.

Можете да обелите няколко картофа и моркова, да ги сложите в съд с вода и да ги оставите в хладилника. Така можете да ги съхраните за доста време и да са готови за употреба. Естествено, не ви препоръчаме да ги оставяте прекалено много, тъй като всичко е най-хубаво и полезно докато е максимално свежо.

Първоначално култивирането на моркови е започнало в Централна Азия и Близкия изток. По това време те са изглеждали съвсем различно от познатите ни днес видове. Били са с наситен лилав цвят, вариращ от лавандула до патладжан.

Свързани статии:

Витамин C

Запишете се за бюлетина ни, за да получавате нова информация най-бързо