Как да получите аромат на кленов сироп от...сминдух?

сминдух

Можете ли да си представите съвременния модерен начин на хранене без ароматизатори в напитките и храните? Как се постига това, доколко полезни и вредни са те?

"Как успяваме да кондензираме и да получим нещо ефимерно, което някои хора наричат същност, други – аромат, идентичност, но най-общо казано имаме течност, с вкуса на дадения плод“ - задава риторичен въпрос Дани КИТ, старши експерт в концерна TasteTech по ароматите /Бристол, Великобритания/.

„Трудната част е да се уверите, че тези летливи вещества се освобождават в точния момент - когато потребителят е готов да яде въпросния продукт. TasteTech постигна това чрез специална технология, известна като "капсулиране", при която съединенията са обвити в матрица от растителни мазнини. В готвени храни, например, това може да ги предпази от топлината на промишлената фурна, така че те да се освободят по-късно, във вътрешността на устата“.

Но капсулирането може да направи нещо повече от това. То дори може да даде възможност някои съединения да бъдат изпускани на етапи, докато се храните. Това е довело, наред с много други неща, за производство на по-дълготрайни аромати за дъвки.

Bompas & Parr, лондонска компания, която е специализирана в необичайни вкусове и храни, също е експериментирала с мулти-вкусови продукти в опит да реализира тристепенна дъвка на Уили Уонка. Това е постигнато чрез използване на някои аромати, които са микро-капсулирани и следователно ще се появят по-късно, и други аромати, които не са.

"Това не е започване и спиране", обяснява съоснователят Сам Бомпас, "те започват от върха на всеки слой и се смесват". Но можете да подходите с това доста креативно, ако решите." Бомпас обяснява, че комбинацията от вкусове (като ягода и портокал например) всъщност би могла да бъде получена от нещо съвсем различно (например - от ананас).

кафе

Все пак, има аромати, които остават сложни и трудни за улавяне. Добър пример е ароматът на прясно смляно кафе, който е пословично ефимерен и нежен. "Много от тези елементи ще реагират с кислорода във въздуха и се разграждат много бързо", коментира той. "Да се направи този аромат е почти невъзможно." Но не съвсем – ароматът на кафе с кленов сироп е постигнат... с леко изпържени семена на сминдух в масло. Не всичко в живота е така, както ви изглежда на пръв поглед, нали?

По материали на BBC

znai.bg

Запишете се за бюлетина ни, за да получавате нова информация най-бързо